2009. november 15., vasárnap

Mellékhatások

Főleg az első 12 héten okozott komoly gondokat, hogy  a nyelvem, ínyem, és az egész szájüregem megtelt apró gennyes gyulladt foltokkal. Nagyon kellemetlen volt, mert az étkezés is lehetelenné vált. Ekkor vetettünk be titkos trükköket. NUTRIDRINK joghurt alapú tápszer ( receptre ), bébi étel, tejben, joghurtban szétáztatott babapiskóta+ banán, stb. Úgy táplálkoztam, mint egy csecsemő ( ráadásul nyitott szájjal a fájdalom miatt ). Hát nem volt egy gusztusos látvány, de enni kellett a gyógyszerek és erőnlét miatt is. Olyan érzékeny volt a szájüregem, hogy még a termelődő nyál lenyelése is fájt.
Időnként megjelenik 1-2 seb, de ezt már szinte meg sem kottyan.
Nagyon ügyeltem a szájüreg ápolására, tisztán tartására.
Cserszömörcés szájvíz vált be, gyakori fog és nyelv sikálás. Ezt utóbbi Ket ötlete volt, és ténylegműködött. A ronda bacis fehér lepedéket lekaparászva gyorsabban állt helyre a rend.

2009. november 14., szombat

2009. november 1., vasárnap

Az interferon adagomat sajnos a mellék hatások miatt 2 alkalommal kellett csökkenteni. A 9-16. héten heti váltásban adtam 180, ill. 135 mikrogrammot. A 17. héttől folyamatosan csak a 135 ment. Tegnap löktem be a 24.-et.

Copegusból maradhatott a 3-0-2 adag.

Gyógyszerek







A vírusírtást Pegasys 180 mikrogrammos (alfa-2a-peginterferon) injekcióval, a vírus szaporodást a Copegus 200-as ( ribavirin)tablettával végzem. Mindkét gyógyszer a Roche cég készítménye.
Kezdő adag interferonból heti 180 mikrogramm volt, ill. 5 db ribavirin/nap.




Szedem az antidepresszánst ( 1 db/nap), nyugtatót (1 db/nap) és vitaminokat. A hepatológusom a B vitaminok pótlását szorgalmazza és a 20. héten engedélyezett egyfajta multvitamint.

Ha elviselhetetlen a fejfájásom, azt akkor csillapítom .
Gyomorfájás ellen szinte a kezdetektől szükségem van gyomor védő tablettára ( reggel 1 db).

Emésztési gondokra gyógynövényes ( brrrr, de keserű !!!!) tablettával próbálkozom.

Hát, úgy nagyjából ezeket a mérgeket nyelem, szúrom rendszeresen.

Kezelés

Ahogyan a " túlélő kézikönyv" is említi, nincs két egyforma eset. Azonos betegségre azonos kezelés ; mégis mindenki máshogyan éli meg a kezelést. A mellék hatások jó része is meglehetősen egyedi módon alakul. Úgy vettem észre, hogy még én magam sem reagálok mindig azonos módon a gyógyszerekre. Néhány mellék hatás " menetrend szerint" érkezik, vannak viszont kiszámíthatatlanok is. Jönnek-mennek, elmúlnak-visszatérnek. Eddig nem volt 2 azonos lefolyású hetem. Valami meglepi mindig van .
Olyan érzésem van, mintha egy végtelenített hullámvasúton ülnék, ami csak megy fel és és le. Hol szépen lassan, hol meg zuhanásban. És nincs megállás, nincs kiszállás !

Ha meggyógyultam, nem ülök fel egyetlen igazira sem. Mondjuk eddig se nagyon tettem, mert betojós vagyok és a tériszonyból is kijutott. Utoljára egy, az Atlanti Óceán partján felállított gyönyörűségre keveredtem fel. A tetőpontról mesés lehetett a kilátás, élveztem volna, ha nem félek annyira.
Nem hittem volna, de a 12. hét körül a lelki egyensúlyom szépen lassan, helyreállt. Folyamatosan csökkentettük a gyógyszerek mennyiségét. Rossz napok vannak, de a kezdeti folyamatos szélsőséges hangulat ingadozások eltűntek. Már nem fenyeget a veszély, hogy elveszítem a kontrollt. A körülményeket is figyelembe véve stabil a lelki állapotom. És ez jó !